Pengumuman

火烧晋中5周年
Ulangtahun Ketiga Kebakaran SMK Kuching High

Setelah 5 tahun kebakaran yang telah memusnahkan bilik persatuan ini, persatuan ini masih tiada bilik dan sedang berusaha untuk menambah pelbagai peralatan yang telah musnah.
Bantulah Kami!

晋中
圣约翰救伤队要花多少钱才能“重建”?

火烧晋中
古晋2/12/2008日讯---晋中发生火患. 被烧毁的该栋危楼内总共有2楼,1楼与2楼为科学室、底楼为圣约翰救伤队、红新月会、储藏室及2间厕所。火患发生时间是今日下午1时零7分.
晋中科学室、储藏室、圣约翰救伤队活动室、红新月会活动室一瞬间化为乌有。

晋中圣约翰救伤队要花多少钱才能“重建”?

Sejarah: Laporan Majalah KHS 1991

Monday, May 25, 2009

Sejarah: Laporan Majalah KHS 1990Patron : Encik Chong Tong Liap
Corp Superintendent : Encik Poon Miang Tee
Guru Penasihat : Encik Yeo Chin Lian
: Encik Fabian Lee
: Encik Bong Joon Khoi
: Cik Lim Yu Ling
Pengerusi : Tay Yong Chong
Naib Pengerusi : Sim Siew Peng
Setiausaha : Chua Boon Han
Pen. Setiausaha : Mary Ho Sok Hui
Bendahari : Kho Hui Joo
Pen. Bendahari : Jong Fung Swee
Penyelia Stor : Sim Hui Hock Pen.
Penyelia Stor : Chai Siau Nga
Ketua Divisyen : Ong Teck Leong
: Leslie Liew Hwang Yong
: Pui Chin Hwang

Ahli Jawatankuasa :
Tiew Hua Ming
Wee Whai Chew :
Lo Yen Foo
Loh Shin Wee

Ketua Seksyen
Wang Meng Gek
Lim Phei Chin
Sim Ling Lung
Tay Hui Ing
Teo Pact Hoon
Dustin Siaw Yong Chuar

Persatuan St. John Ambulans telah ditubuhkan di S.M.B. Kuching High sejak tahun 1971 sehingga hari ini, sudah genap 20 tahun. Dewasa ini, persatuan kami terdiri daripada 105 orang ahli. Mereka dibahagikan kepada 3 divisi. Lazimnya mesyuarat mingguan kami diadakan pada setiap hujung minggu, dari pukul 2.00 hingga 4.30 petang.
Persatuan kami telah mengadakan pelbagai aktiviti untuk para ahli semasa mesyuarat dijalankan. Aktiviti-aktiviti ini merangkumi kursus pertolongan cemas, pengetahuan am tentang perkhemahan, sejarah St. John Ambulans, berkawat kaki dan sebagainya.
Matlamat utama persatuan kami ialah "BERKHIDMAT UNTUK MANUSIA". Sejak awal tahun ini, persatuan kami telah diminta untuk memberikan perkhidmatan pertolongan cemas pada hari sukan sekolah dan Sukan Antara Sekolah Kuching/Semarahan/. Murid-murid sekolah yang cedera atau kurang sihat juga diberikan perkhidmatan pertolongan cemas oleh persatuan kami.
Pada cuti semester pertama, Ibu Pejabat persatuan kami telah mengadakan kursus kawat usungan pada minggu cuti pertama. Ahli-ahli persatuan kami telah pergi ke kern tentera untuk berlatih cara mengangkat- pesakit. Kursus ini bertujuan untuk mencungkil bakat untuk mewakili Sarawak untuk menyertai pertandingan kawat usungan yang dianjurkan di Kuala Lumpur. Pada minggu, kedua, Kursus 'Hygiene' telah dianjurkan di bangunan Ibu Pejabat. la telah mengajar ,para ahli tentang kepentingan kebersihan dan kesihatan. Persatuan sekolah kami juga telah mengadakah satu perkelahan di Matang pada 5 Jun 1991. Pada hujung minggu, 'TREASURE HUNT' telah dilangsungkan.
Pada semester kedua, aktiviti-aktiviti yang utama yang dijalankan seperti Hari Bendera, Perbarisan Tahunan dan Kenaikan Pangkat serta Hari Terbuka St. John. Pada akhir tahun ini, persatuan kami akan mengadakan lawatan ke rumah panjang, Fort Magherita, Pusat Pemulihan, SESCO dan sebagainya.
Sebagai Setiausaha, saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada 'Patron', guru-guru penasihat, 'Officer-in-charge' atas bimbingan mereka serta kerjasama semua ahli untuk menjayakan persatuan ini.
Yang menjalankan tugas, Setiausaha
St. John Ambulans
Kadet Campuran No. 1


0 comments: